Malachov stavia cestu do minulosti

11.05.2012 15:47

 

Baníckou históriou chce prilákať turistov podhorská obec s takmer tisíckou obyvateľov. Na jar začali s budovaním prírodného projektu Malachovská banská cesta, aby ním priblížili niekdajšiu ťažbu ortuti a železa v tejto kedysi čisto baníckej obci. Pomôcť im v tom majú aj eurofondy. Malachovčania veria, že sa stanú opäť vyhľadávanou prímestskou rekreačnou zónou Banskej Bystrice, od ktorej sa oddelili v roku 1993.

Pikniková, alebo rekreačno-oddychová zóna Malachovskej banskej cesty sa ešte len buduje. Okrem altánku ponúkne lavičky, ohniská, futbalové ihrisko a miesto na parkovanie. Starosta Malachova Ondrej Slivka verí, že do dvoch rokov by banská cesta mohla fungovať.                                                                                                          

Podľa starostu Ondreja Slivku ich na to predurčuje vynikajúca poloha, krásne okolie aj blízkosť krajského mesta vzdialeného len päť kilometrov. "Dnes sú miesta ťažby ekologicky upravené a pripomínať ich budú už len historické expozície banskej cesty," povedal starosta.

Kedysi slávna banícka história prilákala do Malachova aj manželov Bárdiovcov. Do malebnej dedinky sa zahľadeli ešte počas vysokoškolských štúdií v Banskej Bystrici. Neskôr si tam kúpili drevenicu z roku 1830. Spočiatku ju využívali iba ako víkendové sídlo. Posledných jedenásť rokov v obci bývajú natrvalo. Podľa Marianny Bárdiovej by si Malachov zamiloval každý.

Do plánov vybudovať historickú banskú cestu sa zapojila takmer celá dedina. V obci vzniklo niekoľko občianskych združení. "Robia ako včeličky. Brigádujú, zbierajú historické dokumenty," prezradil starosta. Na oddychovom mieste pod Skalkou už stojí altánok, lavičky, ohniská. Budujú trávnaté ihrisko, parkovisko. Pikniková zóna bude vstupnou bránou do Malachovskej doliny a miest, na ktorých sa ťažilo najviac. Dolinu chcú vyhlásiť za chránenú oblasť obecného významu.

Nachádza sa v nej aj Malachovský vodopád, na ktorý sú miestni právom hrdí. "Sprístupníme aj dve pôvodné štôlne. V prístavbe zvonice vznikne malé geologické múzeum a v dome, ktorý už obec odkúpila, múzeum etnografie. Ukázať chceme aj miestny mlyn. Jeden z prvých, ktorý je od roku 1903 poháňaný turbínou. Prísľub od jeho majiteľa už máme," vysvetľuje Slivka.

Počiatky baníctva sa v  Malachove spájajú s rokom 1390. Z tohto roku existuje v banskobystrickej mestskej knihe záznam. Miestni však predpokladajú, že tento rok nebol v ťažbe ortuti začiatkom a že stará metóda získavania živého striebra sa mohla využívať už oveľa skôr. Vznik obce sa v literatúre len traduje. Písomne nemajú potvrdené nič.

Po svojej histórii sú rozhodnutí pátrať v archívoch v Budapešti, kde ležia spisy aj z čias Rakúsko-Uhorska. "Verím, že v Ostrihome, budapeštianskom štátnom archíve či maďarskej akadémii vied by sme mohli nájsť originálne listiny a zmienky o obci," povedala Marianna Bárdiová. Malachovčanka, ktorá sa na túto neľahkú úlohu podujala.

zdroj: https://dennik.pravda.sk/