Výtvarník Miroslav Bárdi sa chce podieľať na živote obce Malachov

18.05.2013 20:08

Bárdi má krajinu rád. V posledných rokoch cestuje za námetmi do Vysokých Tatier, maľuje okolie Poľany, Rimavskú dolinu, odkiaľ pochádza, okolie Bystrice a Malachova.

Malachov 18. mája (TASR) – Približne pred 15 rokmi sa v Malachove pri Banskej Bystrici natrvalo usadil výtvarník Miroslav Bárdi, ktorý pri tvorbe čerpá aj z okolitej krajiny. "Veľa chodím maľovať v okolí Malachova. Je to pre mňa jednak praktické, je to blízko a sú tu veľmi pekné prírodné scenérie. Takže, potom sa cez moje obrazy v podstate Malachov dostáva aj inde do sveta," povedal pre TASR.

Keď sa presťahoval do Malachova, boli tam podľa jeho slov viacerí výtvarníci a vznikla tzv. Malachovská umelecká kolónia. Tento neoficiálny pojem odrážal skutočnosť, že výtvarný život bol v obci pomerne čulý, vysvetlil Bárdi. V Malachove, kde má aj svoj ateliér, sa mu s manželkou život podľa jeho vlastných slov páči, majú tam dobré zázemie a chcú sa podieľať na živote obce. "Lebo v dedine si ľudia vytvárajú verejný život pre seba. Ja sa napríklad snažím pričiniť v oblasti výtvarnej kultúry," pokračoval výtvarník.

Pred niekoľkými rokmi napríklad uskutočnil s ďalšími maliari z Malachova výstavu. Hoci sa Bárdi venuje predovšetkým klasickej maľbe, v posledných rokoch sa vrátil aj k priestorovej tvorbe – sochám, ktoré tiež môžu skrášliť verejný priestor. "Urobili sme si sympózium a každoročne vytvoríme niekoľko sôch. Začali sme s tým štyria chlapi z dediny." Bárdi urobil napríklad sochu richtára, ktorá stojí pred obecným úradom, či sochu Pocta rumelke ako spomienku na ťažbu v Malachovskej doline. "Začal som robiť aj tému malachovské domy, drevenice," dodal Bárdi.

Maľuje najmä olejom a krajinu, urobil však aj tému balady na baladické ľudové piesne - cyklus obrazov ako reakciu na folklór a tradíciu. Maľuje aj zátišia. "Zbieram si staré predmety, ktoré si príležitostne zaraďujem do zátišia," pokračoval Bárdi. Tvorba priamo v plenéri je pre neho zaujímavá, nakoľko prináša podnety priamo zo skutočnosti. "Študujem si realitu. Pre mňa je zaujímavá farebnosť skutočnosti, ktoré si potom prispôsobujem alebo robím si z toho expresívnu alebo emotívnu kompozíciu."

Bárdi má krajinu rád. V posledných rokoch cestuje za námetmi do Vysokých Tatier, maľuje okolie Poľany, Rimavskú dolinu, odkiaľ pochádza, okolie Bystrice a Malachova. "Viem ohodnotiť krásu slovenskej krajiny, preto ma veľmi neláka chodiť maľovať do iných krajín, svetov, tu je podľa mňa všetko, čo nám stačí k životu," dodal maliar. Ako podotkol, keď niekam cestuje, vždy si berie náradie so sebou. V Chorvátsku pri mori napríklad maľoval akvarely. Bárdi si kreslí namiesto fotenia. "Mám výtvarnú pamäť už tak vypestovanú, že si zapamätám náladu toho, čo nakreslím, a doma to spracúvam farebne," uzavrel Bárdi.

zdroj: www.teraz.sk